Webbinarier

Webbinarier

Här hittar du kommande och tidigare webbinarier.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för aktuell information om kommande webbinarier.

 

Webbinarier 2024

Peppa och preppa för tidig läsinlärning

Forskning visar att barn som redan i fyra- och femårsåldern börjar bekanta sig med språkljud och bokstäver har lättare att lära sig läsa och utvecklar en bättre läsförmåga i lågstadiet. Men hur kan man göra denna process både rolig och pedagogisk? I detta webbinarium delar logopeden och författaren Susanna Cabander, med sig av hur du genom lek och vardagsnära aktiviteter kan hjälpa barnen att bygga sin fonologiska medvetenhet, och på så sätt peppa och preppa dem för sin tidiga läsinlärning. Webbinariet vänder sig till förskollärare, lärare i förskoleklass och övrig personal inom skolan som arbetar med barns tidiga läsutveckling.

Kom igång med Tukan Engelska!

Det här webbinariet riktar sig till dig som vill ha hjälp att komma igång med Tukan Engelska eller få tips kring hur du använder materialet i din undervisning. Våra läromedelsutvecklare Eva och Björn kommer att berätta hur serien är uppbyggd, om bokens upplägg samt hur du arbetar med det digitala lärarpaketet.

Kom igång med Tukan Matematik!

Det här webbinariet riktar sig till dig som vill ha hjälp att komma igång med Tukan Matematik eller få tips kring hur du använder materialet i din undervisning. Våra läromedelsutvecklare Eva och Björn kommer att berätta hur serien är uppbyggd, om bokens upplägg samt hur du arbetar med det digitala lärarpaketet.

Webbinarium: Historiebruk i praktiken: Verktyg och metoder för lärare

I det här webbinariet behandlar Mikael Bruér ämnet historiebruk från ett klassrumsperspektiv och den praktiska undervisningen. Utgångspunkten tas i teori och landar i praktik. Och berör hur man kan arbeta med historiebruk, vilka vägar som är framkomliga och hur vi som lärare kan göra för att eleverna inte bara ska lära om historia utan också lära av historia. Få praktiska tips om lektionsplanering, genomförande, pedagogiska metoder och hur historiebruk kan fördjupa elevernas förståelse för historiens betydelse.

Webbinarium: Kom igång med ChatGPT

I detta webbinarium ger Thomas Edwall och Peter Zackariasson, författarna till handboken ChatGPT för lärare, en grundläggande genomgång av ChatGPT och dess användningsområden inom didaktiken. De delar med sig av sina erfarenheter och metoder för att effektivt implementera ChatGPT i undervisningen.

Webbinarium: Upptäck Fundament!

Lyssna till författarna Tiina Hemberg och Mikael Bruér som går igenom vår SO-serie Fundament, dess upplägg och struktur, samt hur serien skapar en grund för medvetet arbete med språk- och kunskapsutveckling. Du får konkreta exempel på hur lärobok och lärarhandledning bildar en helhet, och hur lärarhandledningen ger dig stöd i form av läsårsplanering, bedömningshjälp och överskådlig redovisning av övningarnas koppling till det centrala innehållet och betygskriterierna. Efter avslutat webbinarium får du givetvis övningar att testa direkt i klassrummet!

Webbinarium: Upptäck Tukan Engelska!

I det här webbinariet får du veta mer om vårt nya basläromedel Tukan Engelska.
Vi berättar om böckernas upplägg och tankarna bakom läromedlet. Du får också veta hur du med hjälp av lärarhandledningen och lärarwebben enkelt skapar lektioner som är varierande och engagerande för eleverna. Vi ger även tips och idéer kring hur du kan arbeta med språkinlärning i klassrummet och hur du får eleverna att redan från början använda språket tillsammans.

Efter avslutat webbinarium får du tillgång till ett demokonto av lärarwebben så att du kan prova de två första kapitlen med samtliga komponenter – klassrumsbok, lärarhandledning och lärarmaterial.

Webbinarium: Upptäck Tukan Matematik

Med vårt nya basläromedel Tukan Matematik utvecklar eleverna fungerande strategier och blir goda problemlösare. Hur då?

Det berättar vi om i det här webbinariet. Vi går igenom bokens upplägg och tankarna bakom läromedlet. Vad innebär ett problembaserat arbetssätt?
Vi visar också hur du med hjälp av lärarhandledningen och lärarwebben lägger upp undervisningen så att eleverna får möjlighet att bygga upp sin förståelse tillsammans och enskilt.

Efter avslutat webbinarium får du tillgång till ett demokonto av vår digitala plattform så att du kan prova de två första kapitlen med samtliga komponenter – klassrumsbok, lärarhandledning, lärarmaterial och elevövningar.

Webbinarium: Rättvis och likvärdig bedömning

Vill du lära dig mer om olika bedömningsprinciper och ta del av konkreta exempel på hur uppgifter kan konstrueras och bedömas?

Webbinariet Rättvis och likvärdig bedömning behandlar grundläggande frågor om bedömning, vad som är god bedömning, olika bedömningsprinciper samt grunderna för rättssäker och likvärdig bedömning. Mikael tar även upp frågor om olika sorters uppgifter, hur de kan konstrueras och bedömas och hur man kan tänka när man arbetar på olika sätt med bedömning.

Utgångspunkten är SO och innehållet i lärarhandledningarna till Fundament SO, men diskussionen kring bedömning kan även inspirera lärare i andra ämnen och årskurser.

Mickael Bruér Rättvis och likvärdig bedömning 2022

Webbinarium: Språk- och kunskapsutvecklande undervisning

Språk och lärande är nära kopplade till varandra. Därför behöver eleverna få en språk- och kunskapsutvecklande undervisning. Alla elever gynnas av det, men för många elever är det absolut nödvändigt i deras kunskapsutveckling.

Vill du lära dig mer om hur du kan använda språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt i din SO-undervisning? I detta webbinarium går Tiina Hemberg igenom några av de framgångsfaktorer forskningen identifierat för en sådan undervisning. Detta varvat med praktiska och inspirerande exempel från innehållet i läromedlet till Fundament SO 7-9.

Webbinarium: Ditt Fundament i undervisningen!

Författarna Mikael Bruér och Per Eklund går igenom tankarna bakom Fundament-serien och ger konkreta tips på hur du kan arbeta med lärobok och lärarhandledning i undervisningen.

Dessutom delar de med sig av sina favorituppgifter från Fundament-seriens populära lärarhandledningar.

Webbinarium: Rättvis och likvärdig bedömning

Vill du lära dig mer om olika bedömningsprinciper och ta del av konkreta exempel på hur uppgifter kan konstrueras och bedömas? Då kan du titta på webbinariet Rättvis och likvärdig bedömning med Mikael Bruér.

Webbinariet behandlar grundläggande frågor om bedömning, vad som är bra bedömning, olika bedömningsprinciper samt grunderna för rättssäker och likvärdig bedömning. Mikael tar även upp frågor om olika sorters uppgifter, hur de kan konstrueras och bedömas och hur man kan tänka när man arbetar på olika sätt med bedömning.

Utgångspunkten är SO och innehållet i lärarhandledningarna till Fundament SO, men diskussionen kring bedömning kan även inspirera lärare i andra ämnen och årskurser.